Gyertyagyújtás veszélyei

Az advent jelképe az adventi koszorú, mely általában fenyőágból készül, és négy gyertyát helyeznek rá. A várakozás során – karácsonyhoz közeledvén – minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, végül a negyedik gyertya fellobbanása a karácsony eljövetelét jelzi.

Ez egyben azt jelenti, hogy az első gyertya már egészen kicsi is lehet, mire a negyediket meggyújtjuk.
Az adventi gyertyagyújtás sokszor tragédiával végződik, ha nem figyelünk oda a megelőzésre. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezekben a napokban lényegesen több lakástűzhöz riasztják a tűzoltóinkat.
A leégett gyertya könnyen meggyújthatja a száraz koszorút, és ezáltal az alatta elhelyezett éghető anyagból készült (pl.: műanyag) tartót, a terítőt, végül az asztalt is.
Az égő gyertyás koszorút ne tegyük ablakpárkányra, vagy olyan helyre, ahol a huzattól a függöny beleérhet, mert a vékony anyagú függöny egy pillanat alatt lángot fog és így a felcsapó lángok a függönyön, vagy a terítőn keresztül hamar tűzbe boríthatják a lakást.
Tűzoltóságunk körültekintésre int Mindenkit, illetve azt kérjük, hogy a mécsesek, gyertyák alá olyan alátétet helyezzenek, amelyek nem forrósodnak át könnyen és a láng nem kaphat bele gyúlékony anyagba.
Mielőtt elhagyják a lakást, az égő gyertyákat mindenképpen oltsák el.

Kép(ek): 
Gyertyagyújtás veszélyei