Tarlóégetés: lehet vagy nem lehet?

Szabályosan is szabálytalan a tarlóégetés Magyarországon. Sokan nem tudják, hiába jelzik a tűzoltóknál, attól még tilos felégetni a szántót.

Félmillió forintos pénzbírsággal is számolhat az, aki tarlót éget. A mezőgazdasági területen végezhető növényi hulladék égetéséről az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik, az 1996-os rendeletet azóta azonban felülírta egy másik jogszabály. A levegő tisztaságáról szóló, egyébként EU-normás rendelet már egyértelműen tiltja a tarlóégetést.
Eszerint a lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik. Ilyen másként rendelkező jogszabály azonban nincs. Egyetlen kivétel lehet, ha a szántón olyan mértékű fertőzés jelenik meg, amely csak és kizárólag a tarló felperzselésével szüntethető meg. Ekkor a növényvédelmi hatóság elvileg megengedheti a tarlóégetést. A gyakorlatban ilyen engedélyt azonban nem adnak ki, mondván, vannak erre megfelelő vegyszerek is
.A földtulajdonosok közül ugyanakkor sokan még mindig abban a hiszemben vannak, hogy elég, ha a tűzoltóságon 24 órával hamarabb bejelentik a tarlóégetést, és betartják a tűzvédelmi szabály rendelkezését. Eszerint a tarló minden oldalról történő felgyújtása tilos, ugyancsak nem megengedett a lábon álló gabona mellett végezni ezt a tevékenységet. A szigorú jogszabály arról is rendelkezik, hogy a tarlót az égetés megkezdése előtt 3 méter szélességben körül kell szántani, és a vadakat is el kell hajtani. Ezenkívül a 30 hektárnál nagyobb területen a műveletet csak szakaszosan lehet végrehajtani. A tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, és folyamatos felügyeletet is biztosítani kell.
Az amúgy is kesze-kusza helyzetet egyébként tovább bonyolítja, hogy belterületen már önkormányzati hatáskör a kiskertekben keletkezett növényi hulladék égetésének szabályozása..
Nem véletlenül tilos hazánkban a tarlóégetés, hiszen nemcsak a környezetet szennyezi ez a művelet, hanem életveszélyes, olykor tragikus esetekhez is vezethet a szakszerűtlen tűzgyújtás.

Forrás: WWW.BEOL.HU